Om at slippe bekymringer ved at lære at tale med os selv

– jeg føler mig ikke kompetent nok til mit arbejde
– jeg kommer aldig til at finde den rigtige partner

Dette er to meget almindelige terapi temaer: bekymringer om arbejdslivet og kærligheden. Disse temaer udspringer af vores personlighed, vores primære identitet. Den er de briller vi først og fremmest henter mening og motivation igennem i vores hverdag. Men det er desværre også den del af os, der tror fuld og fast på, at vi skal gøre os fortjent og værdig til alt her i livet, fordi vi i bund og grund mangler noget. Denne grundindstilling, som er et levn fra vores tidlige opvækst, gør at vi føler os tiltrukket af tanker, følelser og adfærd, som i bund og grund leder efter oplevelser af adskilthed, skuffelser og mangelfuldhed.

Det er en ulykkelig situation i os menneskers liv, at en del af os hellere vil dvæle ved egne fejl og mangler, end at turde mærke tanker og følelser lige nu og her. Hvis vi gerne vil udvikle os som mennesker, er det et paradoks som vi på et eller andet  tidspunkt i livet, må se i øjnene: at det der nogle gange føles velkendt og trygt, som f.eks bekymringer, også kan være det mest destruktive. Der er store kræfter i spil inden i os, der hele tiden forsøger, at bevare det velkendte, uanset hvor destruktivt det så er. Modstanden mod at se verden fra en anden vinkel, handler om frygten for at skulle sige farvel til det velkendte. At noget endnu større, vil oversvømme den nuværende forståelse af os selv.

En kraftfuld måde at bryde denne identifikation og genforbinde os med vores glemte dybeste identitet, er gennem en indre dialog med os selv gennem tanker og følelser. Forestil dig, at du sidder foran en ældre mand eller kvinde med stor visdom og indsigt i hvem lige netop du er, og hvad din dybeste identitet længes efter at fortælle dig. Måske kender du til og med ansigtet eller personligheden af den ældre (en bedsteforælder, en onkel eller tante, en tidligere lærer, en kollega, en gammel ven). Tag et par dybe vejrtrækninger, og prøv at være så åben og nysgerrig som du kan, på hvad der mon kan komme ud af mødet med denne ældre. Et eksempel på dialog kunne være:

ÆLDRE: Hvordan har du det lige nu, Henrik?
HENRIK: Jeg føler mig dum lige nu. For anden gang på en uge har jeg glemt min kode til mit dankort. Det må bare ikke ske. Og hvorfor lige nu? Det er som om at min hukommelse svigter, og at jeg ikke kan finde ud af noget som helst her i livet.
ÆLDRE: Du lyder meget hård ved dig selv. Er det en følelse du er bekendt med fra tidligere?
HENRIK: Ja mon ikke. Det føles som om, at det er de små ting der kan få mig ud i stormvejr. Det er forfærdeligt at tænke på at der ikke skal mere til.
ÆLDRE: Ja liden tue kan vælte stort læs som man siger. Men du udspiller nok bare det der er sandt for dig.
HENRIK: Så er det jo min egen skyld!
ÆLDRE: Det er sådan du vælger at se det. Denne måde at kritisere dig selv på, er så meget en del af din personlighed. Men husk, at du er mere end din personlighed.
HENRIK: Men jeg føler mig jo så dum og uden værdi
ÆLDRE: Det er helt normalt. Du har brugt meget tid på at tro på den del af dig, der kritisere dig selv. Det tager noget tid, før at du begynder at tro på mig, dig selv, i stedet. Du er jo ikke dum, bare fordi du glemmer din kode. Du er menneske og vi laver af og til fejl. Ingen kræver at du er perfekt. Jeg er hos dig, jeg ser dig, og vil altid hjælpe dig. Prøv om du kan forbinde dig til noget af den venlighed som jeg er, den venlighed som du selv er, så du kan lave en lille sprække med lys ind i det rum, hvor du i virkeligheden hører hjemme.
HENRIK: Okay, tak. Vi tales ved i morgen igen.

Selv om dette eksempel virker lidt teatralsk, så handler det om at mærke, hvad denne indre støtte kan gøre for os, i form af at slippe det velkendte indre rollespil, og istedet forbinde os med selv-empati og venlighed, og indse at de kvaliteter har været i os hele tiden.

Om at være forbundet med os selv

Det har været en lang arbejdsdag med mange indtryk og gøremål. Nu glæder du dig til fyraften, hvor du skal være sammen med din partner og børn. Men i det øjeblik du træder ind af døren kan du mærke, at noget af glæden pludselig er forsvundet. Du ignorere det dog, og går i gang med det, du nu skal. Men der går ikke lang tid, før du finder dig selv i en negativ dialog med dine nærmeste om små ubetydelige detaljer. Du undrer dig igen over, hvor den glæde blev af, som lige var der, inden du tog hjem. Det efterlader dig i en følelse af sårethed og frustration.

Måske genkender du denne hverdagssituation?

Årsagen til dette fænomen handler om identitet og vores skiftende roller i hverdagen. Roller som er de personlighedssider, hvor vi kender os selv bedst. Mange af os, henter mening og social anerkendelse, gennem vores arbejdsrolle, hvilket kan gøre os ”høje” på anerkendelse og følelsen af, at vi gør en forskel. Det er der ikke noget galt med i sig selv, men problemet opstår når vi ikke har os selv med i rollespillet, for så bliver vi afhængige af vores omgivelsers følelsesmæssige støtte. Et er, at spille en rolle på arbejdspladsen, et andet er, hvem vi bliver til, når vi kommer hjem og slipper den stærke arbejdsidentitet. At forbinde os følelsesmæssigt med vores partner eller børn kræver, at vi kan være den bedste version af os selv, hvilket netop ikke er en rolle vi bare kan spille. Tværtimod, i den intime relation bliver vi hurtigt afsløret, hvis vi prøver at spille en rolle. Og heldigvis for det. For det giver os en chance for, at se bag om rollerne og blive klogere på hvordan vi skaber mere intime relationer.

Når vi ikke er forbundet med os selv, vil vi uvægerligt føle os ensomme og adskilte selv når vi er sammen med dem, vi elsker mest. Når vi er forbundet med os selv, er vi i en indadvendt årvågenhed, med en indstilling af ikke-dømmende, venlig og sund sårbar tilstedeværelse. Med en sådan indadvendt forbindelse, kan vi mærke vores dybeste identitet. En identitet, hvor vi i stedet for en smal begrænsende rolle, har et betydende større følelsesmæssigt rum for resonans med hinanden.

At arbejde med denne stærke, rolige og kærlige kerne af vores væsen kræver mod og vedholdenhed, da det handler om identitet. Men det er samtidig et arbejde der beriger os ved at give os mulighed for mere intimitet og nærvær. Noget vi alle længes efter. Jo mere vi læser om og jo mere vi taler med andre om negativ identitet, jo lettere bliver det for os at få øje på de uhensigtsmæssige identifikationer. Identifikationer, hvor vi bliver følelsesmæssig forudindtaget til at føle tvivl og fremmedgørelse, i stedet for anerkendelse og venlighed.

Om at vågne op til virkeligheden

Vi vil så gerne tro på, at vi bruger vores energi på den rigtige måde, ved at forfølge det, der bringer os nydelse, tilfredsstillelse og glæde. Men vi bruger ofte unødig meget energi på at vedligeholde gamle sår, smerter og barndoms længsler, som i stedet gør os vrede, frustrerede og utilfredsstillet. Jo tættere en relation vi er i, jo større tilbøjelighed har vi til, at vælge den forkerte vej.

En måde at vågne op til denne indre virkelighed på, er at blive bevidst om, når vores sanser gå på udkig efter noget, som i sidste ende forurener os. Lige så let som en svamp kan opsuge både beskidt og rent vand, kan vores sanser også let indtage indtryk fra verden omkring os, der vil lække smerte ind i vores sjæl.
Det meget sigende faglige udtryk for denne tendens i vores sind er ”negative peeping” eller ”negativ skelen”.

Men vi vil næppe udvise større visdom og indsigt for vores verden omkring os, medmindre vi udvikler en indre sansende bevidsthed. En sansning som kan “se bag” om vores forvrængninger og tilbøjeligheder, og se og høre fra et endnu dybere lag. Når vi på den måde, bliver tilskuer til vores eget filter, skaber vi mere bevidste om, hvordan vi kan modstå det, at hele tiden blive lokket ind i armene på negative følelser, såsom afmagt, hjælpeløshed, og følelser af uværdighed.

Tre grader af mindfulness

Nogle gange, er vi så heldige at de vigtigste ting I livet også er de enkleste. Åndedrættet, for eksempel, er det vigtigste vi gør hver dag, og samtidig det mest enkle. Vi behøver faktisk ikke engang anstrenge os. Det sker helt af sig selv. Det samme er tilfældet med meditation: de vigtigste færdigheder er de enkleste. Formålet med mediation er at berolige sindet.
Som nybegynder kan mindfulness og meditation let blive en for stor mundfuld til at starte med. Man kan komme til at gøre et for stort nummer ud af, at gøre noget bestemt for at lykkes, at det kan få den modsatte effekt end hvad det var triltænkt. Det er ærgerligt. Men ligesom der findes 3, 5 og 7 km ruter for løbning, findes der også forskellige sværhedsgrader af meditation. Jeg vil gerne gøre opmærksom på tre forskellige øvelser der alle kan berolige sindet men på hver deres måde.

Første øvelse: FOKUS
Opmærksomheden holdes fast i et ankerpunkt. Tænk på det som om du er et skib der ligger til anker ude på havet som er uroligt. Skibet bliver ved ankerpladsen også selv om det blæser og der er høj sø. Når opmærksomheden er tøjret til et punkt holder den sig relativ stille selv om der foregår andet i sindet. De punkter man kan fokusere på er åndedrættet, mavens og lungernes bevægelser, luft strømmen gennem mund og næse. Dette er den klassiske mindfulness meditation.

Hvis FOKUS er for svært, så prøv denne øvelse: HVILE
Start med at giv dig selv tilladelse til at hvile. Sig til dig selv: ”Der er ingen stedet jeg skal hen eller noget jeg skal nå i dette øjeblik, undtagen at hvile mig”.
Du kan støtte dig til et indre billede af, at du sidder på en stand. Forestil dig at du sidder der og bare observerer bølgerne langsomt ruller ind på standen hvor du sidder.

Hvis HVILE er for svært, så prøv denne øvelse: VID AF
“Vid af” betyder at du er opmærksom på at du sidder ned lige i dette øjeblik. Vid også af der er lyde omkring dig, der er ting og farver som når dit øje. “Vid af” at stolen støtter din krop lige nu. Det vigtigste er at ”vide af” at du sidder ned lige nu.

Du kan vælge at tage en af øvelser af gangen og se hvilken der passer dig bedst. De er lige gode alle tre og har alle til formål at berolige sindet. Begyndt med 1 minut. Du vælger selv tiden og hvilken blanding af øvelser der bedst passer dig. Husk at det er bedre at gøre lidt hver dag (1-2 minutter) end 10 minutter en gang om ugen. Husk også at det kan ikke gøres forkert. Falder du i søvn undervejs er det også fint. God fornøjelse.
(Inspireret af Joy on demand af Chade-Meng Tan)

Er du ambivalent?

Ambivalens er en indre tilstand af spænding, der opstår, når vi har modsatrettede overbevisninger, følelser eller adfærd over for en person, en oplevelse eller en situation. Ambivalens, som er noget vi alle kan slås med, er en indre konflikt som kan være en lammende og udmattende proces at komme igennem. Så længe konflikten er uløst vil det skabe følelsesmæssige spændinger som meget ofte vil kunne ende i relationelle konflikter.

Ambivalens bliver ofte beskrevet som den dialog der finder sted mellem vores forskellige bevidste dele of vores personlighed. F.eks på den underholdende måde som det er vist i tegnefilmen ”Inderst inde”. Som om ambivalens er opvejning af argumenter og følelser for og imod en beslutning, og hvor vi så til sidst finder den rigtige vej.
Men for de meste er ambivalens noget der fylder meget mere. Den type ambivalens der er sværest at komme igennem, er når der er noget i den indre konflikt, som er delvis skjult for os. Det er ofte den ambivalens, som vi møder gang på gang i livet, fordi vi endnu ikke har forstået de underliggende behov og motivationer, som vi til syvende og sidst er drevet af.

To eksempler på ambivalente følelser er ubeslutsomhed og ensomhed. I begge tilfælde, er der tale om ubevidste skjulte følelser, der endnu ikke er kommet til overfladen, men som styrer konflikten nedefra.

Ubeslutsomhed: Konflikten står mellem, på den ene side, en forudindtaget holdning til det, at ikke kunne tage en beslutning, dvs at være hjælpeløs. Den følelse er meget svær at rumme, på den anden side, så vores psyke forsvarer sig umiddelbart ved at gå over i den anden pol, nemlig ved at være ivrig efter at tage en beslutning. Kort sagt, at længes efter at være ivrig beslutsom men samtidig også villig til at opleve uforløste følelser af at være hjælpeløs.

Ensomhed: I sin mere kroniske form, står konflikten mellem på den ene side, et ønske om at være en del af et venskabelig kærligt fælleskab, og på den anden side en forudindtaget holdning til at blive afvist, og ikke føle sig god nok. Kort sagt at længes efter kærlighed men forvente afvisning. Ofte er ensomme mennesker meget bevidst om det første, men sjældent det sidste.

Når vores psyke går på højtryk, for at løse en indre konflikt og ambivalens, er det vigtigt at holde sig for øje, at grunden til det føles så svært at rumme, som regel ikke handler om mangel på argumenter, handlekraft, eller noget andre skal gøre for os. Det der i første omgang, blokerer for vores åbenhed og klarsyn på mennesker og situationer i hverdagen, er vores eget psykologiske forsvar.

Det kræver mod og vedholdenhed, at arbejde og forstå vores egen psykes forsvarssystem. Følelser som vrede, ked-af-det hed, sorg, bekymring, angst, misundelse, skam, ubeslutsomhed og ensomhed, er ofte symptomer og forsvars manøvreringer der dækker for de egentlige uafklarede følelser. Hvis vi lærer at observere os selv, ud fra denne forståelser, kan vi med tiden bryde os fri af ambivalensens smertefulde greb.

We are not eating this!

Tinnitus og den indre konflikt

Hvad er det der sker, når man bliver følelsesmæssig ramt af tinnitus? Mange tror, at det er tinnituslyden i sig selv, som er det vi prøver at løbe fra. Men det er ikke tilfældet. Det er snarere reaktionen der giver os en indre følelsesmæssig konflikt.

Når vi ikke er udfordret på indre konflikter, oplever vi som udgangspunkt en indre harmoni. Det opleves som fred og som livfuldhed på samme tid.
Den indre tinnitus konflikt handler om to lag af følelser der udspiller sig i forhold til hinanden: primære og sekundære følelser. De sidst nævnte, er reaktioner på de dybere primære tinnitus følelser.

Typiske sekundære tinnitus følelser kan være: vrede, frustration, frygt, angst, følelse af tab, skyld og skam. Disse følelser er som regel efterfulgt af adfærd som apati, undgåelse, sove problemer, utålmodighed og passiv aggressivitet. Denne type af følelser og adfærd skal forstås som det der sker på overfladen som en stor dække af de dybere (sværere) følelser.

De primære, dybere tinnitus følelser er ofte centreret omkring tab af kontrol: følelsen af at være fanget, kontrolleret, domineret, passiv og hjælpeløs. Disse følelser er ubevidste og dermed svært tilgængelige.

En vigtig del af arbejdet med tinnitus, er at komme i mere kontakt med både de primære og de sekundære følelser. For jo mere der kommer til overfladen af vores følelser, jo mere kan vi forstå og forholde os til det der sker. Det er her mindfulness kommer ind i billedet. Mindfulness lærer os at kultivere vores indre observatør. Det er den kvalitet i os som kan observere os selv indefra, uden at dømme eller reagere. Ved at forholde os mere neutralt til vores reaktioner, kommer selv nogle af de primære følelser til overfladen. På den måde afdækkes den indre tinnitus konflikt, der før var delvis ubevidst for os. Vi kan nu bedre iagttage det der er på spil, hvilket er forudsætningen for at kunne gi slip på den indre konflikt, og dermed også på at få energi frigivet til mere livfulde aktiviteter.

Tinnitus og accept

En solnedgang en varm sommeraften. Alt er perfekt, lige med undtagelse af de betonklodser der ligger på stranden og flyder. De forhindrer mig virkelig i at nyde solnedgangen fuldt ud. Bare de dog kunne fjerne dem, så jeg kunne blive gladere for den smukke natur.

Måske kender du den måde, at tænke om din tinnitus på? Som noget som for enhver pris skal fjernes for at kunne give os selv lov, til at nyde livet og være glad. Det sker desværre ofte når man er hårdt ramt af tinnitus, at meget af livsenergien går til at fantasere om det gode liv uden tinnitus, eller bruge den på at finde mirakel kurer der helt kan fjerne den. Men at gå ud af den vej kan meget vel gøre tinnitussen værre.

Generelt set, helbreder vi intet ved, at forsøge at lukke noget ude, eller at ønske os et andet sted hen. Vi helbreder ved at vedkende os det, der er, og acceptere den side af os der helst ser tinnitus som en begrænsning, eller som håber at den forsvinder på magiske vis. Denne tinnitus side af vores personlighed, er egentlig ikke et problem i sig selv. Problemet opstår, når vi bliver identificeret med denne side af os selv, der kun ser tinnitussen, som noget der står i vejen, for det sted vi drømmer om. For når vi identificere os med en bestemt karakter, kryber den ind under huden på os, på en måde, som farver alle vores oplevelser. Den bliver i stedet til en stopklods for den fortløbende proces vi også kalder livet. En proces der netop handler om at opleve balance, sammenhæng og accept af alle nye aspekter på livet som vi mødes af. For nogle mennesket er denne proces rigtig svær. Men accept kan heldigvis læres og det gøres mest effektivt med hjælp fra andre som feks en coach eller terapeut der ved noget om tinnitus.

I eksemplet med solnedgangen, kunne det feks handle om, at få et mere historisk perspektiv på, hvorfor det ligger en masse gamle bunkere på stranden i Vestjylland. Et flersidet perspektiv gør, at jeg meget nemmere kan give slip på min gamle forestilling om den “rene” strand, som er alt for indsnævrende for mig, sådan som virkeligheden er. Der er i stedet brug for nye kompetencer, til at se tingene anderledes, som i det lange løb er meget mere udvidende, uddybende og bestyrkede for mig.

Om selv-accept

I mandags havde jeg en god kontakt med min selv-accept, men i onsdags havde jeg ikke. Betyder det så at jeg har fejlet i mine bestræbelser på at blive bedre til at acceptere mig selv? For hvis ikke jeg kan finde ud, af at acceptere alle mine grimme sider, til alle tider, er jeg så stagneret i min udvikling? Eller har jeg i min iver efter at ændre mine dårlige vaner, indtaget en fejlagtig overbevisning på hvad selv-accept er for noget? Jeg er blevet opmærksom på to forvrængninger af selv-accept som kan gøre arbejdet med os selv vanskeligere.

En af faldgruberne er, at vi kommer til at ha for travlt med at blive noget bestemt. Det kunne f.eks være længslen om, at blive mindre fordømmende i vores relationer for at kunne blive elsket endnu mere af andre. Men hvis vi lader selv-accept blive et mål i sig selv, kan vi blive slemt skuffede, når vi bliver konfronteret med vores dømmende side, f.eks af vores partner. I vores resultat orienterede iver, lægger vi endnu mere energi ned i projektet om at blive dette ideelle billede af os selv, samtidig med at vores mindre elskelige sider bliver skubbet til side. Men derved kommer vi let til at glemme, det der rent faktisk sker i os. Selv-accept handler om at mærke, og give plads til ALLE sider, og erkende at vi BÅDE er det ene og det andet, f.eks både venlig og selvisk på samme tid, og relativt roligt kan erkende, at begge sider faktisk er mig. Jeg behøver ikke kunne elske alle sider af mig selv, men jeg skal kunne give dem plads.

En anden faldgrube, er den opfattelse, at selv-accept er noget vi gør helt for os selv isoleret fra omverdenen. Andre menneskers tanker, føleser og bevidning af os som mennesker, har en stor påvirkning på, hvordan vi tænker og føler om os selv. Så selv-accept handler også om at turde tage vores plads i verden, og at bevise for os selv, at vi bidrager til vores oplevelse af livet. Det kan f.eks være at sætte os selv i spil i forhold til en konflikt der har ligget og ulmet længe. Ved at turde konflikten, på en afbalanceret måde, har vi samtidig også gjort plads til os selv ude som inde. Det kan også handle om at få sat nogle grænser, som før ikke var så tydelige. Det at vise andre at ”her er jeg” kan føles nyt og farligt for nogle. Det handler (som før) igen om at inkludere modsætninger: for at jeg tør tage plads i mig selv, bliver jeg også nød til at turde tage min plads i verden. Hvis vi bare venter på at følelsen indefra skal give os impulsen til handling, kan vi komme til at vente længe, fordi handling henimod selv-accept og dermed relationen til verden, kommer før den indre følelse af den.

Hvordan kan vi så mærke, at vi er på rette vej med selv-accepten? Først og fremmest skal vi gøre op med, at selv-accept er et mål i sig selv. I stedet er det en indstilling til alt det, vi møder i os selv i det daglige liv. Det er følelsen af, at være i relation med os selv, og at smide båndene til identificeringen med det, at vi skal være noget bestemt. Accept er ikke et intellektuelt begreb, men kan kun mærkes i kroppen som frigjort energi. Så når jeg i mandags, oplever frigjort energi, fra det jeg har haft modstand på, bliver jeg roligere, mere tilstedeværende og mindre kritisk. Når jeg så om onsdagen igen møder de uelskede sider af mig selv, handler det ikke om at kigge væk, men snarere om at møde mig selv med nysgerrighed og med plads til et stille indadvendt ”hej med dig – nå, du er her stadig”

Vippen

Vores psyke er ofte udspændt mellem to poler: en aktiv og en passiv pol. Hvor den aktive pol er et forsvar, er den passive pol, en ubevidst identificering med det at være uden handlekraft. Dette er opskriften på indre konflikter, da det føles som om, vi hele tiden forsøger at genfinde balance mellem vippens to ender. Bliver vi for eksempel udfordret på vores dybe sårbarhed og følelsen af at være hjælpeløs, går vi umiddelbart i forsvar, der enten ageres udad (du gør noget forkert!) eller indad (jeg gør noget forkert!).

Indre konflikter dræner os for energi og vi længes efter at føle os mere hele og autentiske. Her kommer selv-hjælp bølgen os til hjælp med alle dens metoder, hvor bla. koncepter som selv-accept og grænsesætning er meget oppe i tiden. Selv-accept bliver ofte brugt som anti-dote til indre aggressioner som f.eks den ”indre kritiker”. Selv-accept handler om at rumme den aggressive del af os, gennem en anden del af os, der ikke er ramt. Men vi kan kun give accept til de sider vi er bevidste om, som f.eks de kritiske stemmer i os. Vi kan med andre ord glemme at vi sidder på en vippe, ved kun at relatere til denne ene side.
Det samme med arbejdet med grænsesætninger, som også kan narre os til at tro at vores forsvars aggression tjener os på en sund måde. I vores iver efter at genvinde balancen på vores vippe gennem ”øget grænsekontrol” kan vi komme til at tro, at vi har taget hånd om vores kraft på en autentisk måde. Men vi har allerede afgivet kontrollen.

For så længe vi kun adresserer vores bevidste del af vores psyke komme vi aldrig til at bevæge os særligt meget videre ud af den vej vi drømmer om. Grunden til det er, at vi endnu ikke har fået øje på den største forhindring. Det er den grundlæggende følelse og identificering med af at være hjælpeløs, ubeslutsom, fanget, kontrolleret, holdt ansvarlig for og offer for andre.

Denne indre passivitet påvirker os på måder, der er ganske subtile, så det kræver indsigt at få øje på den. En indsigt der kun kan opnås, hvis vi kan være mere intuitive end mentale. En indsigt der viser sig som synergier af minder og oplevelser der pludselig ræsonnerer i vores bevidsthed. Andre gange er det som en stille undren over, hvordan vi gennem alle årene har kunne være så uvidende om dens tilstedeværelse.

I den integrative psykoterapi handler det om at få kontakt med denne intuitive indsigt eller vores dybeste identitet. Det er som at opdage, at vores hverdagsidentitet altid udspiller op imod en baggrund. Uden kontakt til denne baggrund har vi forladt os selv, og sidder på vores vippe kun med det formål at genfinde balancen. Men vores baggrund viser os netop dybden og højden af vores potentiale – det som vi længes efter at få kontakt med. Det er fra dette sted, at selv-accept og grænsesætninger har sit sunde udspring. Det er fra dette sted, vi kan udforsker vores vippe med begge dens ender, på en sådan afstand, at vi ikke behøver at bekymre os om den er i balance eller ej

Kompasset

Når dagen er omme har mange af os glemt,
hvem vi i virkeligheden er
I vores iver efter at gøre det som alle de andre gør,
for at blive præcis som dem,
taber vi os selv på vejen
Vi falder for fristelsen igen og igen
til at lytte til alle andre end os selv
Lad andre fortælle os hvad der er rigtigt
Vi har glemt vores egen fornemmelse af retning

Men i små glimt husker vi noget andet
En anden måde at finde svarene på
Svarene som overrasker os gang på gang,
for de kommer til os uden anstrengelse
Igen må vi indse, at der ikke findes rigtigt eller forkert
Vished kan aldrig findes i fravalget, kun i tilvalget
og i dybden af perspektivet
Denne vished, den mest dyrebare menneskelige kvalitet,
er kun tilgængelig gennem det indre kompas
der viser os VEJEN HJEM til den vi i virkeligheden er.