Er du ofte ked af det, eller i dårligt humør når du tager hjem fra arbejde? Et arbejde, som du egentlig trives rigtig godt med i det store hele. Måske er du fanget i indre følelsesmæssige konflikter mellem hvordan du bør agere, og så det din indre mavefornemmelse fortæller dig. Det kan nemlig være svært at vride sig fri at de forestillinger, og normer som vi har tilpasset os, eller sat op, for os selv på en arbejdsplads. Det er uundgåeligt, at vi bliver såret på vores følelser på arbejdet fra tid til anden, og den del af os der mærker det mest, nemlig vores ”bløde punkt”, reagerer når kommer hjem og slipper den tilpassede arbejdskarakter.
Det der er mest skadeligt for vores følelsesliv er netop, når vi gemmer os selv, og vores ”bløde punkt” væk, og i stedet agere ud fra en overbevisning om, at hvis vi er søde og venlige og gerne hjælper andre, så kan vi også forvente at blive mødt på samme måde. Men at være venlig mod andre, giver os ikke nødvendigvis den accept og anerkendelse, som vi dybest set håber på. Det er et langt bedre udgangspunkt, at gøre noget for andre, fordi vi selv ønsker det og ikke fordi vi ønsker noget til gengæld. Nedenfor er beskrevet tre strategier som kan udfordre denne vores indre ”pleaser”.
AT TAGE ANSVAR: Før eller siden sker der noget på arbejdet, som vi føler os ramt af. Noget af det sværeste, er at finde ud af, om det er situationen i sig selv, eller om vi er blevet ramt i vores eget ”bløde punkt”. I denne forvirring, ender det ofte med, at vi vælger at holde de hele for os selv, og fortabe os i grublerier og tankespind, som ikke hjælper os. En af de vigtigste ting vi kan gøre for os selv, er at blive bevidst om vores ”bløde punkt”. Vi kan f.eks være følsomme overfor kritik fra bestemte personer. Kritik, som er givet i den bedste mening, kan lande ekstra tungt i os, hvis vi f.eks allerede har tilbøjelighed til at kritisere os selv. Derfor er det vigtigt at vi tager ejerskab af vores egen følsomhed i stedet for at blive offer for de andres ageren.
AT TURDE SIGE NEJ: At lære at sige nej til andre, kan hjælpe os med at blive mere modstandsdygtige overfor situationer, som har potentiale til at udfordre os følelsesmæssigt. Men at sige nej, kan samtidig udfordre husfreden, fordi det kan gøre andre skuffede. Så det handler basalt set om, at have mod til at anerkende os selv og vores ”bløde punkt” selv om det samtidigt vil skuffe andre. Det kan også handle om at sige nej til os selv, og de regler vi har opstillet for at føle os gode nok til vores arbejde. F.eks at tillade os selv, at ikke lige blive færdig med det vi havde sat os for i dag.
AT TURDE FEJLE: At tillade os selv at fejle uden efterfølgende at slå os selv i hovedet når det sker. Det er vigtigt at kunne være overbærende og venlige mod os selv, når der sker noget, der ikke følger forventningerne. Vælger vi at tage ansvar for vores handlinger og tager ved lære af det, kan det jo knapt kaldes at fejle.
Udfordringen i alle tre strategier er, at fange de underliggende forventninger og behov i den givne situation. Et helikopter blik på situationen kan skabe perspektiv og læring ved at skabe noget distance til følelserne og reaktionen. For fanger vi ikke den underliggende forventning, kan vi heller ikke lære hvad vi skal tage ansvar for, og vi vil blive ved med at være fanget, af de samme følelser og situationer. Nogle gange skal der professionel hjælp til at få hul på denne proces. Når det lykkedes, er det muligt at udvikle en mere rationel og følelsesmæssig neutral indstilling, som er mere frugtbart i et ofte meget rationelt arbejdsmiljø.
Tænk hvis vi kunne ære vores følelsesliv med samme intensitet som vi ærer vores logiske hjerne med. Det er vigtigt, ikke mindst i arbejdslivet, at kunne være nysgerrig og udforskende på, hvad der ligger bag følelserne og lade situationer og mennesker inspirere os frem for at blive udmattet og stresset af dem.