Sidder du fast i hamsterhjulet?

Sidde du fast i hamsterhjulet? Så er det måske på tide at give din motivation et eftersyn?
Vores personlighed er nemlig som udgangspunkt styret af vores hverdagsidentitet, som grundlæggende er motiveret af en længsel efter at blive fyldt op. En sådan længsel er dybest set smertefuld, fordi den samtidig kommer med en subtil indre følelse af, ikke at være god nok. En smerte som bliver til en motivation for lindring gennem aktivitet, så vi igen kan føle os okay, succesfulde ,elskede eller hvad vores behov nu er. Kilden til denne form for motivation, kommer blandt andet fra vores kultur, som i overdrevet grad er domineret af den venstre hjernehalvdel, hvor ”gøren” er vigtigere end ”væren”.

Det handler om forbindelsen til os selv. I korte glimt mærker vi, at hvile dybt i os selv. Men kun kortvarigt, for vores hverdagsidentitet er hurtig på banen, til at tage æren det. “Det er fordi du har knoklet hårdt for det” siger motivations stemmen til os. Resultatet bliver, at vi igen domineres af hverdagsidentitetens motivation efter at være nyttig. Vi taber derved igen hurtig kontakten til ”væren”, og endnu værre, vi glemmer at anerkende, at vi også indeholder et andet motivationssystem. Et system baseret på vores dybeste identitet eller sjælen om du vil. Den sætter os nemlig i forbindelse med et indre overskud, en fundamental oplevelse af mening og glæde ved at være i live uden at skulle reagere på det eller “samle point”. En udvidelse af vores identitet, til også at indeholde kvaliteter og motiver der er mere ren, raffineret og langvarigt er desuden langt sundere for vores krop.

Så hvad er det vi taber på gulvet når vi roder rundt i hamsterhjulet? Og hvorfor læner vi os igen og igen ind i den del af vores hverdagsidentitet, som er besat af at præstere og at opfylde mål? Nu er der jo, i sig selv, ikke noget i vejen med at præstere, manifestere og være målbevidst. Men problemet opstår, når vi hænger hele vores identitet op på denne ene motiverende drivkraft i livet. For det er her hamsterhjulet kommer ind i billedet, da det symbolisere hverdagens ræs efter præstation og mål. At bryde ud af hamsterhjulet handler, som altid, om at blive os selv bevidst. F.eks, kan vi være nysgerrige på, hvornår lader vi os piske rundt i hjulet af os selv? Hvor meget præger præstation og “gøren” egentlig, de samtaler vi har med vore nærmeste?

Men det kræver mod, at turde stå i dette indre rum, fordi vi er så præget af at  tro, at vi skal gøre os fortjent, til at få det fyldt op. Men i stedet, vender vi os væk fra os selv, med en følelse af, at skulle gøre endnu mere, end vi allerede har gjort.

Det kræver også mental smidighed og vilje, at omformulere vores opfattelse af os selv, samt at gå imod opfattelsen af, at vores identitet er endimensionel og usmidig.

Dyrkning af vores indre rum, vores dybeste identitet, er nogenlunde som at kultivere en have, som kun vi, har adgang til. Vi kan pleje og udvikle den og gøre den til et smukt og rart sted at være, eller vi kan overse den og tillader ukrudtet at tage over.Trives vi i haven, får vi lyst til at vende tilbage til den, nyde den, dyrke den og modtage næring fra den. Men mødes vi i stedet af ukrudt, er der hverken skønhed eller næring at hente, og vi forlader straks stedet. For derefter at begive os videre ud i verden, for at lede efter den næring, vi så hårdt har brug for.

Held og lykke med din indre have.